DSR Akademi, Exemplar Global onaylı bir eğitim sağlayıcısıdır.

ISO NEDİR?

Kısaca, “Uluslararası Standartlar Örgütü” kelimesi İngilizce cümlede “Uluslararası Standartlar Örgütü” anlamına gelir. İngilizce ifadenin ilk harflerinden kısaltılmış olarak kısaca iso olarak kullanılmıştır.

Daha anlaşılır bir şekilde iso, standartlar için kurulmuş üye devletlerin temsilcilerinden oluşan uluslararası bir kamu kuruluşu anlamına gelir.

2 Nisan 2020 itibarıyla ISO’nun toplam 164 üye ülkesi bulunmaktadır. Bazı ülkelerdeki her ülkenin standart ajansı (TSA), ülkelerinde Türkiye için ISO’yu temsil etmektedir. Mevcut iso üyesi ülkelerin listesini iso.org üyeleri başlığı altında bulabilirsiniz.

Mevcut ISO Üye Ülkeleri

Mevcut ISO Üyesi 164 Ülke;

Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Angola, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahamalar, Bahreyn, Bangladeş, Barbados, Beyaz Rusya, Belçika, Belize, Benin, Butan, Bolivya Çokuluslu Devleti, Bosna Hersek, Botsvana , Brezilya, Brunei Sultanlığı, Bulgaristan, Burkina Faso, Burundi, Kamboçya, Kamerun, Kanada, Şili, Çin, Kolombiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kosta Rika, Fildişi Sahili, Hırvatistan, Küba, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka Dominik, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Mısır, El Salvador, Eritre, Estonya, Eswatini, Etiyopya, Fiji, Finlandiya, Fransa, Gabon, Gambiya, Gürcistan, Almanya, Gana, Yunanistan, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Hong Kong, Macaristan, İzlanda, Hindistan, Endonezya, İran İslam Cumhuriyeti, Irak, İrlanda, İsrail, İtalya, Jamaika, Japonya, Ürdün, Kazakistan, Kenya, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kore Cumhuriyeti, Kuveyt, Kırgızistan, Lao People’s Democratic Republic, Latvia, Lebanon, Lithuania, Luxembourg, Macao, Madagascar, Malawi, Malaysia, Mali, Malta, Mauritania, Mauritius, Mexico, Moldova Republic of, Mongolia, Montenegro, Morocco, Mozambique, Myanmar, Namibia, Nepal, Netherlands, New Zealand, Nicaragua, Niger, Nigeria, North Macedonia, Norway, Oman, Pakistan, Palestine State of, Panama, Papua New Guinea, Paraguay, Peru, Philippines, Poland, Portugal, Qatar, Romania, Russian Federation, Rwanda, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Sao Tome and Principe, Saudi Arabia, Senegal, Serbia, Seychelles, Sierra Leone, Singapore, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Sweden, Switzerland, Syrian Arab Republic, Tajikistan, Tanzania United Republic of, Thailand, Togo, Trinidad and Tobago, Tunisia, Turkey, Turkmenistan, Uganda, Ukraine, United Arab Emirates, United Kingdom, United States, Uruguay, Uzbekistan, Vanuatu, Viet Nam, Zambia ve Zimbabwe ‘dir.

ISO standartları hazırlanırken (örneğin, ISO 9001: 2015 için (EN ISO 9001: 2015), ISO / TC 176, ilgili standardın tanıtımında “Kalite Yönetimi ve Kalite Güvencesi” teknik komitesi tarafından hazırlanmıştır). Bu komiteler CEN ve CENELEC adı altında faaliyet gösteren kuruluşlardır.

ISO 9001 standardının girişinde, “Avrupa Komisyonu ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği tarafından CEN’ye verilen bir talimatla hazırlanmıştır” ve AB Direktifinin temel gereksinimlerini desteklemektedir; ifadesi bulunur.

Bu sonuçlardan da görülebileceği gibi, ISO bir ana kuruluştur ve standartları hazırlayan alt teknik komiteleri ve bağlı kurumları vardır.

Yayınlanan tüm iso standartları, bu sayfada açıklamaya çalıştığımız ISO organizasyonunun kontrolü ile hazırlanmaktadır.

Leave a Reply